Proef met kraamzorg in het ziekenhuis

Vanaf 1 september 2012 start er in het Maasziekenhuis Pantein een proef, waarbij ouders de acht dagen kraamzorg naar eigen keuze thuis
en/of in het ziekenhuis kunnen inzetten. De proef is met name gericht op moeders die na de bevalling naar huis mogen, maar waarvan het kindje nog in het ziekenhuis moet blijven. Tijdens de proef hebben zij de mogelijkheid om in het ziekenhuis de kraamzorg te ontvangen, die normaal gesproken thuis wordt verleend. Kraamzorg Pantein, Groene Kruis Kraamzorg en PVG Bemiddelingsburo voor kraamzorg werken mee aan deze proef, die tot maart 2013 duurt. Het Maasziekenhuis Pantein is het enige ziekenhuis in de regio Nijmegen – Venray waar kraamzorg wordt aangeboden.
Persoonlijke aandacht
Het streven is dat gedurende de hele kraamperiode één vaste kraamverzorgende het aanspreekpunt is. \"Deze persoonlijke aandacht vinden veel mensen prettig. Een ander voordeel is dat de begeleiding van de moeder door de kraamverzorgende al in een eerder stadium kan starten. De kersverse moeder leert al in het ziekenhuis hoe ze haar baby het beste kan verzorgen als ze weer thuis is. Dit maakt de overgang van het ziekenhuis naar huis kleiner\", aldus teamleider Anita Willems van de afdeling Kind van het Maasziekenhuis Pantein. De verloskundige waarbij de moeder onder controle is, bezoekt de moeder in het ziekenhuis, omdat ze net als in de thuissituatie eindverantwoordelijk is voor de nazorg.
Goede overgang naar huis
In het ziekenhuis voert de kraamverzorgende haar taken uit met betrekking tot de verzorging en begeleiding van moeder zoals in de thuissituatie. De kinderverpleegkundige van het ziekenhuis en de kraamverzorgende stemmen de zorg voor het kindje met elkaar af.
De kraamverzorgende kan, naast de zorg voor moeder en kind in het ziekenhuis, ook in de woning van de kraamvrouw huishoudelijke taken verrichten, zoals de zorg voor andere kinderen, maaltijden, de was en overige huishoudelijke taken.
Als het kindje binnen acht dagen na de bevalling naar huis mag, wordt de kraamzorg vervolgens thuis voortgezet. Teamleider Monique van Sambeek van de afdeling Moeder van het Maasziekenhuis Pantein: \"De zorg in het ziekenhuis en in thuissituatie lopen dus naadloos in elkaar over.\"