Pantein herkent zich niet in vermelding op IGZ-lijst

Publicatiedatum: 5 juli 2016

Pantein herkent zich niet in de vermelding op de lijst* van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).


De IGZ stelt dat bij Pantein sprake is van intensief toezicht. Dat is de afgelopen periode niet aan de orde geweest; de inspectie heeft daar ook niet naar gehandeld tijdens bezoeken of rapportages.

Bezoeken inspectie
De IGZ legt regelmatig bezoeken af. De afgelopen periode hebben de volgende bezoeken bij Pantein plaatsgevonden:

  • In 2013 en 2014 heeft een onderzoek bij Thuiszorg Pantein plaatsgevonden. De inspectie heeft 19 januari 2015 schriftelijk aan Pantein laten weten dat dit traject positief is afgerond.
  • Pantein heeft in 2014 en 2015 een tweetal nieuwe zorglocaties door de inspectie laten beoordelen, zoals gebruikelijk is bij nieuwbouw. Voor beide locaties, Norbertushof (Gennep) en Castella (Cuijk), is een positief advies uitgebracht. De aandachtspunten die uit deze inspectiebezoeken voortkwamen, zijn opgepakt en teruggekoppeld naar de inspectie.
  • Onlangs, juni 2016, heeft de IGZ verpleeghuis Madeleine bezocht. Hiervan is nog geen rapportage verschenen. Dit bezoek maakt geen onderdeel uit van het gisteren gepubliceerde onderzoek over verpleeghuizen.


Betreuren onzorgvuldigheid
Wij betreuren de onzorgvuldige publicatie vanuit de IGZ omdat dit onnodig vragen en onduidelijkheden oproept bij bewoners/klanten, medewerkers en relaties. We hebben hiervan direct melding gemaakt bij de IGZ. Dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat de naam van Pantein op de lijst is vermeld. De Raad van Bestuur hoopt hier op korte termijn met de IGZ over door te praten.
In z’n algemeenheid geldt uiteraard dat we uitkomsten van bezoeken van de inspectie altijd serieus nemen. Dat past bij ons streven om dagelijks goede zorg te verlenen zodat klanten tevreden zijn. Helaas komt dat laatste niet tot uitdrukking in deze lijst.

*De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een lijst gepubliceerd met daarop de namen van verpleegzorginstellingen die, na een eerder toezichttraject, de zorg – volgens hen - op onderdelen nog niet op orde hebben. Het gaat daarbij om de periode 1 januari 2015 tot 15 maart 2016.