Stercker: innovatief concept voor leren, werken en gezondheid in Boxmeer

Publicatiedatum: 16 juli 2014

De Maasvallei, onderdeel van ROC Nijmegen, Pantein en Fitland bundelen hun krachten in Stercker. Een nieuw te ontwikkelen locatie op Sterckwijck Boxmeer, waar onderwijs, zorg en beweging vloeiend samenkomen. Waar studenten direct in de praktijk hun vaardigheden ontwikkelen. En waar ook mantelzorgers scholing op maat kunnen volgen. Daarmee biedt het initiatief een innovatief antwoord op de uitdagingen van deze tijd. In 2016 gaat Stercker van start op zorg-, leer- en bedrijvenpark Sterckwijck in Boxmeer.


De samenwerking moet bijdragen aan een sterke, vitale regio Boxmeer. De vergrijzing en de krimpende zorgbudgetten vragen om nieuwe manieren om de samenleving in te richten. Jongeren spelen daarbij een sleutelrol. Uitdagend onderwijs, aantrekkelijk werk en een prettige leefomgeving zijn cruciale voorwaarden om hen aan de regio te binden. Stercker voorziet daarin. Vanuit verregaande samenwerking biedt Stercker praktijkgerichte opleidingen op het vlak van zorg, sport, welzijn, economie, veiligheid, gastheerschap en administratie.

Interessant onderwijsaanbod
Leren is geen afgebakende activiteit. Alleen vanuit de verbinding met de maatschappij is het mogelijk in te spelen op de behoeften die daar leven. Daarom staan studenten bij Stercker direct op de werkvloer. Ze krijgen les van professionals uit de praktijk. En de leersituaties zijn ‘echt’, waardoor ze zich sneller ontwikkelen. In het ziekenhuis runnen ze bijvoorbeeld een zorgrestaurant, draaien ze mee in de roomservice en voeren ze kwaliteitscontroles uit. De theorie die volgt, is daardoor aansprekender en relevanter.

 

Betere kansen op de arbeidsmarkt
De zorgwereld staat niet stil, dus ook opleidingen moeten dynamisch zijn. Ze moeten leerstof bieden die aansluit op de arbeidsmarkt. Het werk-leerconcept binnen Stercker maakt dat mogelijk. Veranderingen in de samenleving of in de werkprocessen kunnen meteen worden vertaald naar de opleidingen. In de zorg neemt het belang van communicatie en gastvrijheid bijvoorbeeld steeds meer toe. Door de samenwerking binnen dit initiatief krijgen studenten dit soort ontwikkelingen direct mee.

Sterkere regio
Kortom: Stercker maakt Boxmeer sterker, in alle opzichten. Beter voorbereid op de toekomst van de zorg. Aantrekkelijker voor jongeren en voor nieuwe bedrijven. Stercker draagt ook bij aan de vitaliteit en zelfredzaamheid van de bevolking. Door in te spelen op actuele ontwikkelingen en behoeften. En door mantelzorgers scholing te bieden, want mantelzorgers zijn steeds bepalender voor de kracht van de samenleving.


Samen Stercker
Voor ROC Nijmegen, Pantein en Fitland biedt de samenwerking binnen Stercker veel voordelen. De inhoudelijke verrijking staat voorop. Maar ook de efficiëntere bedrijfsvoering speelt een rol: gedeelde kosten voor ICT, parkeren en beheer. En doordat studenten in veel gevallen direct op de werkvloer leren, volstaat een kleinschaliger gebouw voor de scholing. Dankzij de gestroomlijnde organisatie kan Stercker betere diensten bieden, tegen lagere kosten. Diensten van maatschappelijke meerwaarde. Samen sta je Stercker!

Bekijk de PDF: innovatief concept voor leren, werken en gezondheid in Boxmeer