Geen akkoord tussen vakbonden en Pantein

Publicatiedatum: 6 maart 2014

Pantein en de vakbonden hebben geen akkoord bereikt over een Sociaal Plan. De Raad van Bestuur betreurt dit omdat zij de intentie had om er ondanks de verschillen in zienswijzen toch samen uit te komen.


Gesprekken beëindigd
Woensdagmiddag 5 maart hebben de vakbonden aan de Raad van Bestuur van Pantein laten weten niet verder te willen praten over een Sociaal Plan en de te treffen personele maatregelen. Vakbonden zeggen onvoldoende mogelijkheden te zien om tot goede afspraken te komen. Raad van Bestuur van Pantein ziet dit anders en had de intentie om er gezamenlijk uit te komen. Wel bevestigt zij dat het niet eenvoudig was gezien de immense opgaven voor de zorg, en dus Pantein, en de aard van de eisen van de bonden.

Inzichten verschillen
Pantein wil goede zorg aan de mensen in de regio blijven bieden en tegelijkertijd moet zij 11 miljoen bezuinigen om een gezonde bedrijfsvoering te waarborgen. ‘Om die reden zijn ontslagen helaas onontkoombaar. Als we onze personeelsformatie niet spoedig aanpassen, lopen verliezen snel op en dat brengt de continuïteit van de organisatie en de zorg aan onze klanten in gevaar,´ aldus de Raad van Bestuur van Pantein. In de gesprekken die de afgelopen tijd zijn gevoerd zijn over en weer visies en gedachten uitgewisseld. ‘We moeten concluderen dat de verwachtingen ver uit elkaar lagen. Voor de vakbonden was een van de belangrijke punten om gedwongen ontslagen te voorkomen, iets wat in onze scenario\'s niet haalbaar bleek. Ook wilden de bonden meer tijd nemen om mensen te herplaatsen dan wij reëel achten\'.

Gemeenschappelijke belangen
De Raad van Bestuur van Pantein begrijpt dat bonden het maximale uit de onderhandelingen willen halen, maar benadrukt tegelijkertijd dat ook Pantein het maximale voor medewerkers en klanten wil bereiken. \'Voor ons is het laten gaan van goede en gemotiveerde collega´s een heel moeilijk besluit, dat een grote impact heeft op iedereen.\'

Uitstel zeer kostbaar
\'De recente stelselwijzigingen maken uitstel van personele maatregelen helaas niet mogelijk. Uitstel is zeer kostbaar en zal tot nog meer bezuinigingen leiden, dat is absoluut niet wenselijk. We willen een financieel gezonde organisatie blijven, wetende dat we 2013 als gevolg van stelselwijzigingen al met een negatief jaarresultaat zullen afsluiten.’

Gezond perspectief
‘De komende tijd zetten we alles op alles om goede zorg te blijven leveren aan de mensen in de regio. Bij de keuzes die we maken, weegt het belang van onze medewerkers, naast dat van onze klanten, zeer zwaar. Nu de bonden het overleg hebben afgebroken, beraden we ons op korte termijn hoe we toch kunnen waarborgen dat er voor medewerkers goede sociale afspraken worden gemaakt. Dat was onze intentie bij het opstellen van een Sociaal Plan en die intentie is er nog steeds,’ aldus de Raad van Bestuur van Pantein.