Erkenning voor laboratorium en borstkankerzorg Maasziekenhuis

Publicatiedatum: 23 oktober 2014

Het CCKL en Borstkankervereniging Nederland hebben het Maasziekenhuis positief beoordeeld op haar dienstverlening.

 

Volgens het auditteam van CCKL heeft het Laboratorium van Maasziekenhuis Pantein een ‘unieke prestatie’ geleverd tijdens een recent, tussentijds controlebezoek. Er is daarbij geen enkele afwijking geconstateerd. 


Dit leverde het Laboratorium wederom een verlenging van zijn accreditatie, ofwel goedkeuring op. Het CCKL-keurmerk houdt in dat het laboratorium uitstekende kwaliteit levert en patiëntveiligheid voorop stelt.

 

Hiermee toont het laboratorium aan dat het kwaliteit en zekerheid hoog in het vaandel heeft staan. In 2004 kreeg het laboratorium voor het eerst dit keurmerk van de onafhankelijke Coördinatie Commissie ter bevordering van de Kwaliteitsbeheersing van het Laboratoriumonderzoek in de gezondheidszorg (CCKL). Een accreditatie is telkens vier jaar geldig, dan volgt een heraccreditatie. Tussentijds vinden tweejaarlijkse controlebezoeken plaats. 

 

Roze lintje

Niet alleen het Laboratorium heeft erkenning gekregen voor zijn dienstverlening. Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft opnieuw het roze lintje toegekend aan Maasziekenhuis Pantein.

 

Jaarlijks komen in het Maasziekenhuis meer dan honderd patiënten voor de behandeling van borstkanker. Zij worden opgevangen door een team van professionals van het Maasziekenhuis en het Radboudumc. Het gaat daarbij om radiologen, chirurgen, pathologen, medisch oncologen, gespecialiseerde verpleegkundigen en soms ook een klinisch geneticus, radiotherapeuten en plastisch chirurgen. Zij werken nauw samen om zo de beste behandeling te bieden. Contact en afstemming met de patiënt is daarbij zeer belangrijk.

 

Borstkankerzorg is een van de specialismen waarbij sinds enkele jaren een zeer vergaande vorm van samenwerking bestaat tussen het Maasziekenhuis en het Radboudumc Centrum voor Oncologie. Deze aanpak is vrij uniek in Nederland en maakt het mogelijk om patiënten dichtbij huis de beste kwaliteit van zorg te bieden. Maasziekenhuis Pantein en Radboudumc werken op veel andere terreinen ook samen aan de behandeling van kanker.

 

Reactie directeur Theo Mennen

Directeur Theo Mennen is trots op de prestaties die het Maasziekenhuis steeds weer levert. “Zo’n Laboratorium bijvoorbeeld levert een enorme teamprestatie met zijn ruim veertig medewerkers. Dagelijks onderzoeken zij onder meer zo’n 2500 buisjes bloed voor in- en externe klanten. Zij hebben er keihard voor gewerkt en ze doen dit vlekkeloos, zoals het CCKL nu heeft geconstateerd. Toekenning van het roze lintje voor borstkankerzorg laat zien dat onze kwaliteit van zorg bij de behandeling van borstkanker zeer goed is. Maar nog belangrijker, het geeft vertrouwen aan patiënten dat zij de beste zorg krijgen.”